Introductie

Het ondernemersverhaal van Jelle Henneman is een straf verhaal. Op plekken waar de buurt het niet fantastisch doet, probeert de jonge ondernemer horecaconcepten te lanceren die voor lokale verbinding kunnen zorgen. Zo lanceerde hij meer dan tien jaar geleden de Cantaloop op het Frans Van Hombeeckplein en een half decennium nadien Brel in de Statiestraat, beide in Berchem. De laatste toevoeging aan zijn bescheiden horeca-imperium is Vrij België op de Diksmuidelaan, ook in Berchem.

Matthias is gerant van Vrij België, een fantastische zaak die al meer dan drie jaar bestaat en een vaste waarde is geworden in de ‘Groenenhoek’. Een leuke bar waar je lekkere bieren kan drinken en heel wat lekkere gerechtjes kan eten. Op het gezellige terras kan je uren genieten van de zon en de volkse gezelligheid.

Vast op het vat hebben ze een echte topper; Surfer Rosa (IPA) van Berchemse brouwerij Kamil. Het kan niet Berchemser worden.

Het team achter Vrij België laat zich niet kennen tijdens de coronacrisis. Takeaway is voor de buurtkroeg een manier om blijvend connectie te maken met hun klanten. Mensen kunnen een mailtje sturen of langskomen in Vrij België voor hun favoriete gerechtje. Het aanbod is zowel intrigerend als divers; pulled pork enchiladas, Ierse chowder van vis en cider, melanzane met buratta, hun befaamde Mac & Cheese, …

Op de vraag waarom de kroeg ‘Vrij België’ heet, lacht uitbater Matthias. Het is zeker geen politiek statement of iets dergelijks. De uitleg is even eenvoudig als interessant. Alle straten in de buurt van de Diksmuidelaan zijn genoemd naar de frontgemeenten die tijdens de eerste wereldoorlog niet bezet waren door Duitsland in België en daarom wordt de kroeg Vrij België genoemd. Viva La Belgique!