district van Stad Antwerpen
oppervlakte 5,79 km²
51° 12′ NB, 4° 25′ OL


De oudste geschiedenis van Berchem speelt zich af in de middeleeuwen.

Door de ideale ligging van Berchem (circa 12 meter boven de overstromingsgebieden van de Schelde) vestigt zich een kleine gemeenschap, die leeft van landbouw, jacht en visvangst.

Ondanks haar goede ligging telt Berchem in 1450 amper 40 huizen. Dit aantal groeit echter snel aan, wanneer Antwerpen een belangrijke handelsstad wordt en het verkeer vanuit andere steden zoals Brussel of Mechelen toeneemt.

Vanaf het jaar 1500 beginnen allerlei ambachtslieden, waaronder hoefsmedenwagenmakers en herbergiers zich te vestigen langs de Oude Baan (de huidige Generaal Lemanstraat en de Floraliënlaan). Een gouden eeuw breekt aan voor Berchem. Het inwoneraantal stijgt tot 3.000 inwoners, die zich gespecialiseerd hebben in allerlei nijverheden en ambachten. Het is tevens de periode van de eerste stenen huizen, en de bouw van de Sint-Willibrorduskerk, die getooid wordt met een uurwerk. Er vestigen zich meer en meer hoefsmeden en herbergiers langsheen de gekasseide Grote Steenweg.

Op dit moment zijn de handelaars van Berchem opnieuw verenigd door een project van alle handelaarsverenigingen, het District Berchem en de Stad Antwerpen.


2600REDENEN

EEN INITIATIEF VAN ALLE HANDELAARSVERENIGINGEN UIT BERCHEM

ONDERSTEUND DOOR DE STAD ANTWERPEN EN HET DISTRICT BERCHEM


Ben je een handelaar uit Berchem?

WIL JE MEE OP DIT PLATFORM?